Završen šesti History Fest

Završen šesti History Fest

U Sarajevu je od 7. do 12. juna 2022. održan šesti History Fest, koji je okupio veliki broj naučnika iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije, te historičara iz Njemačke, Francuske, Danske i Švicarske.

Osnovna tema festivala je bila “Rat, civili, migracije: Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1942. i 1992. godine”, a realizirana je kroz niz okruglih stolova, predavanja, promocija knjiga, izložbi, dokumentarnih filmova te Ljetne škole i radionice.

Cilj je bio diskutirati o uticaju ratova na stradanja civila. Već u prvom panelu (BiH 1992 − diskusija o civilnim žrtvama) preovlađujući stav je bio da su civili bili ključne mete rata, a ne neke usputne žrtve. Sličan zaključak se mogao izvući i iz panela o stradanjima civila u Drugom svjetskom ratu (Kozara 1942. i stradanja civila u koncentracionom logoru Jasenovac te Istočna Bosna i Crna Gora 1942 – 1943. godine). Pokušaji da se spriječe ratovi, o čemu je također bilo govora na Festu (Antiratni pokreti i mirovni aktivizam tokom devedesetih) nisu uspjeli, ali njihov značaj se ne smije u cijelosti zanemariti. Rezultat su bili veliki talasi izbjeglica, koji su se potom snalazili u raznim dijelovima svijeta (o tome je bilo riječi i u panelu Bosna u Berlinu).

Predavanja su bila također vezana za osnovnu temu festivala (Nasilje kao deo političke kulture, Genocidsko antibosanstvo: u ideologijskim artikulacijama historije, kulture i politike te Nevidljivi neprijatelj: variola vera 1972. Mikroistorija Jugoslavije).

I ovo izdanje festivala je obilovalo promocijama brojnih knjiga koje su objavljene ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu. Promocije su bile dobro posjećene, a publika je imala priliku razgovarati sa autorima promoviranih knjiga (Christian Axboe Nielsen, Hannes Grandits, Sonja Biserko, Radina Vučetić, Xavier Bougarel, Amir Brka, Rusmir Mahmutćehajić, Roko Markovina, Jure Ramšak i drugi).

Na početku festivala je otvorena izložba Partizanske bolnice u Drugom svjetskom ratu u Bihaćkoj Krajini, a također su bile i izložbe Rapalska granica: četvrt stoljeća postojanja i stoljeće baštine i sjećanja, zatim izložba idejnih rješenja pristiglih na konkurs za podizanje spomenika ubijenim Sarajlijama na lokalitetu Kazani, kao i predstavljanje koncepta izložbe Lavirint 1990-ih.

Dio festivala je bio i film Lordana Zafranovića „Zalazak stoljeća – Testament L. Z.“, kao i predstavljanje Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka.

Posebna vrijednost festivala su bile Ljetna škola i radionica (Reprezentacije nasilja u jugoistočnoj Evropi 20. stoljeća), u kojoj su doktoranti iz postjugoslavenskih zemalja izlagali svoje eseje koji će biti objavljeni u posebnom zborniku, te radionica „MOnuMENTI: promjenjivo lice historije i sjećanja“ u okviru Priručnika „Holokaust & mir“.
Tokom festivala University Press je organizirao prodajnu izložbu knjiga.

Održavanje History Festa su pomogli Fond Otvoreno društvo BiH, Henrich Böll Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung, forum ZFD, Unverzitet Humbolt, Ministarstvo kulture Vlade kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture.

Značajan dio događaja se može pogledati na zvaničnom youtube kanalu History Festa https://www.youtube.com/channel/UC9ZXevHVqN8Fhg7324zXsfQ/videos